Новини краєзнавчої літератури – 2017

НОВИНИ КРАЄЗНАВЧОЇ ЛІТЕРАТУРИ

(Інформаційний список книг, що надійшли до бібліотеки протягом 2017 року)

 

 

Барви слова : кн. про життєвий і творчий шлях Григорія Дем’янчука / упоряд. В. Басараба, Л. Дем’янчук. – Рівне : Волин. обереги, 2016. – 224 с.: іл. – (Золоті імена Рівненщини).

Розповідається про заслуженого журналіста України, почесного члена Всеукраїнської спілки краєзнавців, письменника Григорія Семеновича Дем’янчука (1936-2001).

 

Бачинська Л. Волошкове дитинство : зб. худож. творів та іл. / Л. Бачинська, А. Бачинська. – Рівне : М. С. Дятлик, 2015. – 48 с.

Читачі потраплять у волошковий світ дитинства та насолоджуватимуться самобутньою красою поліського краю. Книга ознайомить із звичаями та традиціями наших батьків, навчить поважати і шанувати старших, любити рідну мову, Батьківщину. Книга обрамлена авторськими ілюстраціями та витинанками.

 

Береза Ю. Усмішкою витру сльозу : лірика : гумор і сатира / Ю. Береза. – Рівне : Волин. обереги, 2016. – 940 с.

Книгу українського письменника, лауреата премії імені Остапа Вишні складають ліричні та гумористичні твори, написані в останні роки.

 

Гольдін С. Недійсність правочину : [поезії] / С. Гольдін. – Рівне : Волин. обереги, 2017. – 40 с.

До збірки увійшли вірші-роздуми про сучасність та ліричні поезії про кохання.

 

Грель А. Мамині рушники : пісенні поезії / А. Грель. – Дубно, 2016. – 24 с.

Друга книжка поета, якому рідними стали мирогощанські простори поблизу старовинного міста Дубна. У ній він пісенно відгукується на події сьогодення, ретельно переосмислює втрачене, з надією задивляється в майбутнє.

 

Книга Рівненщини 2016 : анот. кат. вид. : (з фондів Рівнен. обл. універс. наук. б-ки). Вип. 14 / Рівнен. обл. універс. наук. б-ка ; уклад. та ред. Л. Г. Сахнюк, О. М. Зень ; наук. ред. О. Л. Промська ; відп. за вип. В. П. Ярощук. – Рівне : О. Зень, 2017. – 112 с.

Щорічні надходження до фонду книгозбірні видань, випущених на Рівненщині, а також опублікованих упродовж року за межами області книг місцевих авторів та видань про край.

 

Лимич А. Ельвіра в Країні Котів / А. Лимич ; худож. О. Мельничук. – Рівне : Волин. обереги, 2016. – 120 с.: іл.

Пізнавально-пригодницька книга розкриває великий світ наших маленьких домашніх друзів. Герої книги – Коти – не лише оповідають свої історії та легенди, але й виконують психотерапевтичну функцію, адже родина котячих щедро наділена здатністю лікувати людей.

 

Літературний музей Уласа Самчука в Рівному : путівник. Число 28 / упоряд. І. Нагорна ; ред. Є. Шморгун. – Рівне : ПП Лапсюк В. А., 2017. – 32 с.

Музей повертає імя видатного письменника-земляка Уласа Самчука в Україну, знайомить із його кипучою творчістю і громадською діяльністю, з його многотрудним і складним життям.

 

Медведєва О. А. Рівненський буквар : краєзнавство для дітей і дорослих / О. Медведєва. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2016. – 148 с.: іл.

Книга буде цікава юному дослідникові, якого вабить безліч невідомих місць. З нею допитливі мрійники мандруватимуть мальовничими куточками Рівненщини, важливими дорослими установами, на територію яких діти не завжди можуть потрапити.
Книга допоможе не лише розвинути техніку читання, а й збагатить знаннями. Адже кожна літера познайомить з відомими та маловідомими фактами про рідний край.


Правоторова В. Віршики та оповідки з бабусиної валізки / В. Правоторова ; іл. І. Потапенко. – К. : Гамазин, 2017. – 48 с.: іл.

Видання для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку запрошує у барвистий світ, наповнений добротою і радістю. Твори авторки легкі для запам’ятовування. Вони пробуджують яскраву уяву дитини, дають поштовх до творчого розвитку, прищеплюють любов до рідного слова.

 

Пшенична Л. Золоті ключики : абетки / Л. Пшенична. – Дубно, 2017. – 68 с.

Українська письменниця Любов Пшенична створила абетки, щоб зацікавити дітей вивченням літер.

 

Пшенична Л. Моє королівство : поезії / Л. Пшенична. – Дубно, 2017. – 56 с.

Читаючи поезії Любові Пшеничної, відчуєте барвисту гаму почуттів, освітлених сяйвом любові – від щасливих до болючих, від захоплюючих до стримано різких.

 

Пшенична Л. У сяйві соняхів : поезії / Л. Пшенична. – Дубно, 2017. – 56 с.

Війна зробила нас інакшими. Змусила зрозуміти ціну любові і зради, мужності і побратимства, гостріше відчути біль і прощення, важливість допомоги і взаємовиручки. Врешті – збагнути ціну життя, за яке хтось розплачується своїм. Про це йдеться у новій книзі Л. Пшеничної.

 

Пшенична Л. Хто впізнає? : загадки-недомовки та ломиголовки на сторінках кн.-розмальовки : для дітей-дошкільнят та школяриків-малят / Л. Пшенична. – Дубно, 2016. – 40 с.

Книжка загадок-недомовок про тварин, овочі, казкових героїв.

 

Пшенична Л. Чемер’ян : казка : для дошк. та молод. шк. віку / Л. Пшенична. – Дубно, 2017. – 28 с.

Казкова історія про кота Чемер’яна, його прагнення захистити інтереси невеликої, але дружної, лісової громади.

 

Рогашко А. Її сукня : роман / А. Рогашко. – Харків : Книжк. Клуб «Клуб Сімейн. Дозвілля», 2017. – 192 с.

Книга – містично-пригодницький твір з елементами психоаналізу.
Головна героїня Ніла пройде шляхом пращурів, знайде старовинну сукню, що споконвіку передавали в її родині від матері до доньки. Та, вбравшись у неї, дістане сили змінити своє життя і вибороти у давньої богині право на щастя!

 

Тибель В. Медова казка : роман-казка : для дітей молод. та серед. шк. віку / В. Тибель. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2016. – 172 с.

Що ми знаємо про бджіл? Певно ж, тільки те, що вони носять смачний мед. А про те, що бджоли живуть у справжнісінькому бджолиному королівстві зі своєю королевою, солдатами, вартовими, придворними дамами, лінивцями-трутнями й бджілками-трудівницями, ми і не здогадувалися. На сторінках книги читачів чекають неймовірно цікаві пригоди бджілки Рудки та її друзів, чекає захоплива солодка «Медова казка».

 

Тибель В. Тріанські рішкунці : гуморист. роман з елементами фантастики / В. Тибель. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2015. – 200 с.: іл.

Цей роман написаний в легкому жанрі як пародія на нашу дійсність. Усі герої твору, потрапляючи у фантастичні обставини, ведуть себе надто по-людськи, навіть трішки по-голлівудськи. Автор обрав це свідомо, аби читач відчув запах того кіно, коли головний герой запросто справляється з безвихіддю.

 

Титечко В. Ми в гаю пісні співали / В. Титечко ; худож. В. Сосюк. – Рівне : ПП Лапсюк В. А., 2017. – 40 с.: іл.

Книга – спільна творча праця дитячого письменника Василя Титечка та композитора Миколи Ведмедері, які дарують дітям неперевершені пісеньки, що веселково випромінюють безмірну радість та щастя.

 

Циганчук К. Коли приходить темрява : роман / К. Циганчук ; передм. А. Кокотюхи. – Харків : Книж. Клуб «Клуб Сімейн. Дозвілля», 2016. – 256 с.

Книга – дебютний роман Ксенії Циганчук, викладачки іноземних мов, яка захоплюється Фрейдом і полюбляє подорожувати.
Роман став лауреатом конкурсу «Коронація слова», володарем спеціальної премії Андрія Кокотюхи «Золотий пістоль» за найкращий гостросюжетний роман цього жанру.

 

Шморгун Є. Снігури : повість / Є. Шморгун. – Рівне : ПП Лапсюк В. А., 2017. – 72 с.
У повісті простежується, як нинішня війна з Росією відлунює в серцях і долях сибіряків – нащадків колишніх спецпереселенців з України.

 

 

Склала : провідний бібліограф Мартинюк З. Б.

Відповідальна за випуск : директор Назарук Н. А.

 

 

Comments are closed.