Літні читання (середній та старший шкільний вік)

Аренєв Володимир. Скарбничка історій / В. Аренєв ; іл. Сашко Ком’яков. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. – 354 с. : іл. –  (Чарівні формули оповідача).

«Скарбничка історій» – це захоплива повість, у якій пригоди чекають на тебе на кожній сторінці, а ще – чудовий посібник з написання не менш захопливих історій з практичними порадами і завданнями. Як це поєдналося в одній книжці? Магія! А також – майстерність відомого українського письменника Володимира Аренєва.

Ніколи не давай обіцянок, яких не зможеш виконати! Ніколи –преніколи не намагайся допомогти тому, хто був ув’язнений три тисячі років! Але якщо вже візьмешся за це – готуйся до карколомних пригод, подорожей у часі та справжніх, а не казкових небезпек!

Разом із Урсулою і її незвичайним другом ти поринеш у небезпечні пригоди, від яких захоплює дух, а ще – дізнаєшся, як працює сюжет, як вигадати персонажа і як щодня знаходити час на творчість. І все це письменник розповідає легко, з гумором і яскравими прикладами з власного досвіду. А ілюстрації Олександра Ком‘яхова занурять тебе у світ фантастичних перипетій та надцікавих конспектів.


Гридін Сергій. Іграшка / С. Гридін. – К. : Знання, 2022. – 123 с. – (Скарби : молодіжна серія).

Вихованець інтернату Назар відчуває себе нікому не потрібним – його рідну маму позбавили батьківських прав, коли він був зовсім маленький, із прийомними батьками стосунки не склалися. Та ось хлопець знайомиться з харизматичним мешканцем сміттєзвалища – дядьком Василем. Той має своєрідні погляди на мораль і закон, але Назара приваблює нібито щирий інтерес до нього нового знайомого. До чого приведе ця незвичайна дружба і чи вдасться хлопцеві знайти омріяну родину, де його розумітимуть і любитимуть таким, який він є?


Гуменюк  Надія. Літо з амазонками  / Н. Гуменюк ; іл. Т. Кравченко. – Харків : Фоліо, 2023. – 139 с. : іл. – (Шкільна бібліотека української та світової літератури).

Коли на одній вулиці невеличкого села збираються аж четверо великих мрійників і фантазерів, то без цікавих пригод ну ніяк не обійтися. А ще як у цього села з такою запашною назвою Ожинка – дивовижні люди, героїчна історія, таємничі місця, старовинні пісні та легенди. Отож є чим зайнятися Яринці, Софійці, Ромкові і Тимкові під час літніх канікул. Вони і природу охороняють, і слідами загадкових лісових амазонок мандрують, і з підземелля древнього форту вихід знаходять, і навіть злочинців на чисту воду допомагають вивести. А головне: впродовж цих неймовірно захопливих пригод кожен випробовує себе на кмітливість і відвагу, на вірність друзям і любов до рідного краю.


Кокотюха  Андрій. Великий гармидер у будинку «Вау!» / А. Кокотюха ; іл. В. Печеник. – Харків : Віват, 2023. – 112 с. :  іл. – ( Дім історій )

Якось чарівні істоти взялись мірятися силами. Але їхні світи, не витримавши того герцю, розлетілися вщент. Легендарні створіння були змушені рятуватися серед людей, і будинок «Вау!» надав прихисток уцілілим. Тепер у ньому сусідять водяники і гноми, чарівниці й упирі, велетні й повітрулі. Усі вони щиро намагаються пристосуватися до нових реалій. І водночас не забувають про своє єство.

Що не день, у будинку «Вау!» зчиняється гармидер. Подруги-чарівниці посварилися через несмачні булочки, вурдалак з упирем влаштували вечірку, Кощій здійняв ґвалт, бо кудись поділася його цінна скринька… Та ще й галасливі тролі ніяк не заспокояться. Заходьте, тут гамірно, але завжди цікаво!


Манів Галина. Викрадач почуттів : повість / Г. Манів ; худож. Арсен Джанік’ян. – Київ : Рідна мова, 2023. – 261с. : іл. – (Сучасний підлітковий роман).

Тарас, старший брат Костя, повернувшись із війни, ніяк не може адаптуватися до мирного життя. Йому дедалі гіршає. Дізнавшись, у чому причина загострення хвороби, яке може призвести до смерті, Кость і четверо його друзів вирушають у далеку мандрівку. Вони сподіваються знайти ліки, що допоможуть хворому. На шляху їх чекають небезпеки, долаючи які, підлітки багато дізнаються одне про одного, про себе самих, про справжню дружбу і щиру любов. Чи вдасться їм повернутися з перемогою, ти дізнаєшся, прочитавши цю книжку.


Мензатюк Зірка. Відчайдушні вершники : пригодницька повість / З. Мензатюк. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2023. – 221 с.

«Відчайдушні вершники» – це продовження гостросюжетних повістей «Таємниця козацької шаблі» та «Дике літо в Криму».

Цього разу сім‘я Руснаків мандрує Подніпров‘ям, де натрапляє на історичний Чорний шлях, опиняється в нічному Чорному лісі та на березі Чорного озера, наймістичнішого з українських озер. Омріяний спокійний відпочинок перетворився на цілий каскад пригод і дивних витівок, коли виявилося, що новому знайомому Наталочки потрібно врятувати його незвичайного друга. Втручання головної героїні лише ускладнять ситуацію, а витівки принесуть геть неочікуваний результат…


Нікуліна Анастасія. Сіль для моря, або Білий Кит : роман-буря / А. Нікуліна  –  Харків : Віват, 2017. – 224 с. – (Книжкова полиця підлітка)

Чотирнадцятирічна Ліза не знаходить спільної мови ані з батьками, ані з однокласниками. Здається, єдині, хто її розуміють, – це море і хлопець під загадковим ніком Білий Кит. А ще дивна Анна, яка вчить: “Головне не те, що зовні, і не ті, хто навколо. Головне, що в тебе всередині”. Чи випадкова їхня зустріч? Чи зустрінуться Ліза і Білий Кит? І хто кого порятує, коли настане час відплати?

Ця історія про довіру, зневіру і про любов. Вона про нас із вами – дорослих і юних, розумних і наївних, романтиків і прагматиків. Зрештою, ця книжка про те, що сенс життя не в тому, щоб ставати сіллю для моря.


Прилуцький Олександр. Скарби Скилура / О. Прилуцький ; худож. оформлення М. Анікіна. – Черкаси : Інтроліга ТОР, 2023. – 455 с. : іл. – Мистецький проєкт 2023.

Хлопчик Данило приїжджає до дідуся в село Івахни над Гірським Тікичем. Саме тут, у парку колишнього поміщика, під час прогулянки діти знаходять зошит, із якого багато про що дізнаються, мандрують різними історичними епохами, потрапляють у неймовірні пригоди в пошуках скарбів, боронять рідну землю, беруть участь у походах та переговорах з такими визначними постатями, як скіфський князь Скилур, Костянтин Острозький, Северин Наливайко, Богдан Хмельницький, Іван Виговський, Іван Мазепа та інші.


Роздобудько Ірен. Знак потраплянців / І. Роздобудько ; іл. Ю. Ганик. – Харків : Віват, 2023. – 192 с. : іл. (У вирі пригод)

На канікулах у когось зʼявився новий друг, у іншого – яскраві враження від поїздки на море, а у Клави та Рено – дивні плями на запʼястках. Натрапивши на третій елемент малюнка, у який складаються всі символи на руках, дівчата оговтуються на кілька століть раніше. І розуміють, що вони потраплянці – мандрівники в часі!

Тепер подружкам доведеться не виказати себе серед запорожців, опанувати січові традиції та знайти зрадника, щоб виправити страшну несправедливість і врятувати честь хорошого роду. А найголовніше – вони повинні будуть знайти спосіб повернутися назад, до сімʼї та звичного життя. Хоча тепер воно вже ніколи не буде таким, як раніше.

Захоплива, прониклива й водночас пізнавальна книжка для всіх, хто любить пригоди та пошук істини.


Терещенко  Олена. Громовий амулет : повість / О. Терещенко. –  Київ : ВЦ «Академія», 2023. – 144 с.

Юний красень Торвальд вирішив одружитися зі Святославою, а вона ще школярка і геть не готова виходити заміж. Але це – пів біди. Торвальд – скандинавський воїн. Він із тих, хто мандрував землями України більше тисячі років тому… А почалося все зі знахідки  – громового амулета. Бог Тор заявив, що знахідка ця незвичайна: амулет сам вибрав Святославу, і тепер від неї залежить не лише сучасність, а й минуле. Усвідомлюючи необхідність рятувати світ, Святослава та її товариш Сашко вирушають у найнебезпечнішу у своєму житті подорож крізь час. Вони потрапляють в обставини, коли вікінги – вихідці зі Скандинавії – перебували на службі в київських князів.

Там доводиться долати численні випробування: старий чаклун відправляє їх за скарбом, що дарує владу над людьми; вони дивом рятуються від агресивного мерця і переживають безліч інших небезпечних пригод. А найбільшою несподіванкою для них стає усвідомлення, що силу і владу дають не чари, не коштовності й не могутня зброя…


Ґейґер А. В. Підпишись на мене знову / А. В. Гейгер ; пер. з англ. Т. В. Марунич. – Харків : Ранок, 2020. – 320 с.

Після жахливого випадку в літньому таборі світ 18-річної Тесси Гарт став дуже обмежений. Вона агорафоб та палка шанувальниця відомої поп-зірки Ерiка Торна. Тесса спілкується лише з мамою, своїм психотерапевтом та хлопцем, який навідує її дедалі рідше. Решта її спілкування відбувається в Твітері з фанатками Ерiка Торна. Та одного разу вона впускає до приватних повідомлень невідомого з аканту @ЕрiкТорнЛайно, який явно намагається зіпсувати репутацію поп-зірки. Дуже швидко вони стають найліпшими друзями, їхні онлайн-стосунки переростають у більш глибокі, й Тесса нарешті погоджується вийти з дому, аби зустрітися зі своїм коханням. Та все йде шкереберть…


Полсен Гарі. Сокира : історія підлітка, яка підкорила світ / Г. Полсен ; пер. з англ. Л. Семиволос. –Харків : Віват, 2020. – 208 с.

Канадська тайга, хижі звірі, холод. Цивілізований світ – за сотні кілометрів. Тринадцятирічний Браян Робсон після авіатрощі опинився сам на сам з дикою природою.

Вітрівка на плечах та сокира в руках – ось і все його екіпірування. У хлопця немає часу на злість, жалощі до себе або відчай: щоб вижити, Браянові знадобляться всі його вміння, рішучість і мужність. Але його ятрять сумніви у своїй здатності вижити, а до всього ще не дає спокою материна таємниця, про яку от-от має дізнатися батько…

Культова книжка для дорослих та підлітків про силу людського духу, у якій порушено проблеми дорослішання та виживання в умовах дикої природи.


Comments are closed.