27.05.21

460 років від дня виходу у світ визначної рукописної пам’ятки староукраїнської літературної мови і мистецтва «Пересопницького Євангелія» (1561)

Пересопницьке рукописне Євангеліє 1561 року є дивовижним явищем нашої культури, унікальною пам’яткою мови, мистецтва, літератури, релігійно-філософської думки свого часу. Особливою ця книга уявлялася її творцям ще в час задуму. У той далекий час вони мріяли створити книгу рідною мовою. Цікаве явище – наявність у тексті тлумачення (у дужках) окремих слів, зробленими живою староукраїнською мовою: «Бил же там колодязь Іаковль (студня або криниця)»,  «и рекл так: учиню, размечу житницу мою (клуню або стодолу)».

Історія цієї святині починається з княгині Анастасії Заславської, яка замовила її написання, не шкодуючи коштів та шкір цілої отари молоденьких ягнят. Перекладав Євангеліє архімандрит Пересопницького монастиря Різдва Богородиці Григорій, а переписувачем був Михайло Василевич, син протопопа Саноцького. Де, коли й ким було створене Євангеліє, знаходимо на останній сторінці приміток до книги.

«Пересопницьке Євангеліє» – вишукана рукописна книга вагою 9 кг. 300г., розкішно виготовлена й оздоблена у традиціях стародавнього книжництва. Вона складається з 482 аркушів, оправлена в дубові дошки, обтягнуті зеленим оксамитом. Текст написаний фарбами і золотом, а кожна літера, як прикраса – нагадує вишивку. Рукопис містить кольорові заставки та мініатюри, оздоблений українським орнаментом, як рослинним так і графічним. У цьому манускрипті можна милуватися навіть тими сторінками, які позбавлені прикрас.

За красою і багатством оформлення Пересопницьке Євангеліє не має рівних серед українських рукописів. Першокнигою захоплювалися Тарас Шевченко та Іван Франко.

Кожні чотири роки Пересопницьке Євангеліє на своїх екранах бачать мільйони телеглядачів. Це відбувається під час церемонії інавгурації нового Президента України. В мить присяги Президент кладе руку на це Євангеліє, обіцяючи бути вірним не лише людському закону, але й Богові.

Про історію створення Першокниги, шляхи її відродження дізналися старшокласники під час історичної мандрівки «Пересопницьке  Євангеліє – духовна  святиня українського народу», яка відбулася у бібліотеці в рамках краєзнавчих студій «Відчуй, що це земля твоя».

Comments are closed.