21.02.2024

До Міжнародного дня рідної мови у відділі обслуговування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку відбувся ігровий інтерактив-бібліолонгрід «Мовні перлинки для кмітливої дитинки». Юні мовознавці пригадали історію виникнення мови, досліджували походження українських слів, відгадували мовні ребуси, відчули себе в ролі редакторів, працювали над помилками та засвоєнням норм української мови. Захопили дітей конкурси «Скажи суржику «Ні»», «Слова-перевертні», «Фразеологічні фантазії», «Філологічне асорті», «Римування».

Для школярів ліцею 15 у відділі масової роботи та естетичного виховання відбулася літературно-музична година «І дітлашню в мальованій колисці, до писаночки-мови приучай».

Учні дізнались багато цікавих фактів про рідну мову, пройшлися сторінками «скорботного календаря української мови», переконалися, що наша мова збереглася у фольклорі та художній літературі. Діти читали вірші, співали пісні, розповідали скоромовки, брали участь у мовних іграх та конкурсах.

Мова – наше багатство, яке дісталося нам з минулих поколінь, а наше завдання – берегти цей дар, вчити та щиро любити.

А у відділі обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку відбулося свято мови з активними чотирикласниками Рівненського ліцею № 11.

Письменниця Іванна Голуб провела цікавий інтенсив з дітьми про важливість чистоти рідної мови! Діти із задоволенням читали та відгадували приклади суржику за допомогою книги Н.Клименко та П. Мельник-Крисаченко «Українська легко!».

А ще говорили про великих українських письменників та письменників-воїнів. Маленькі читачі познайомилися із авторськими віршами та казками письменниці, а також дізналися, хто такі вогневики – персонажі казки Максима Парфіненка, Марії Солтис-Смирнової та Іванни Голуб. Розмова про рідну мову та літературу вдалася на славу!

Comments are closed.